Herkese selam,
Geçtiğimiz sene, farklı mutfakları ve tatları öğrenmek için gittiğim pasta&yemek kursundan canım Canan Hocam’dan öğrendiğim ve tabi ki kendi tecrübelerimle edindiğim yemek ve tatların tarifleri ile birlikte;günlük yemek menüsü önerilerimi bulabileceğiniz bir sayfa hazırlamak istedim..
Hem hanımların “bugün ne pişirsem derdi” ne de bir nebze derman ve ortak olmak istedim hem de paylaşımlarımızı arttırmak..
Sizlere güzel bir gün dilerim 🙂 Sevgiler!
Serap’tan 07/01/2011
Piliç Madalyon
Kereviz Salatası
Çorba-Tercihinize göre 🙂
Pirinç Pilavı
PS:Sormak istediğiniz farklı bir tarif olursa lütfen çekinmeden sorunuz..
KEREVİZ SALATASI
Malzemeler:
üzerini süslemek için:
4 adet orta boy kereviz salatası
1 çay bardağı konserve mısır
1 adet tavuk göğsü
3-4 sap dereotu
1 su bardağı pancar turşusu(küp doğranmış)
pancar turşusu
1/2 su bardağı doğranmış ceviz
2-2,5 su bardağı süzme yoğurt
3-4 diş sarımsak(döğülmüş)
1-2 y.kaşığı da mayonez(isteğe göre)
tuz
YAPILIŞI:Tavukları bir tencerede az su ve tuz ile haşlayın(kemikli olarak alırsanız daha lezzetli olur.Ilıyınca tavukları ince ince didin.Sarımsaklı yoğurdu genişçe bir kaseye hazırlayın.Her bir kerevizi
sırasıyla yıkayıp, soyup,rendeleyip bekletmeden yoğurda karıştırın(böylelikle kerevizlerin
kararmasını önlersiniz).Tavuk etlerini,pancarı ve cevizi de yoğurda ekleyin.Tuzunu ayarlayıp
servis kabına yerleştirin.Dereotu,mısır ve pancar ile süsleyin.
PİLİÇ MADALYON
Malzemeler
6Adet büyük şiniztzel
Sos 1:
5-6 Yparak salam ve ya jambon
İnce doğranmış 1 adet küçük soğan
5-6 dilim kaşar peynir
1 çorba kaşığı tereyağı
10 adet kornişon turşu
1 çay kaşığı köri
200 gr mantar
6 adet defne yaprağı
Sos 2:
Tavuğun pişen suyundan yarım bardak
1Kaşık yoğurt
1 bardak su
1 kaşık salça
1 Kaşık sıvıyağ
YAPILIŞI:Malzemeler kibrit çöpü şeklinde doğranır.Etler tuz ve pul biber ile baharatlanır.Bütün malzemeler etlerin üzerine yerleştirilir.Kalın olarak sarılır üzerine yoğurtlu ve salçalı sos sürülür.180 derece fırında suyu çıkana kadar pişirilir.Başka bir kaba alınır.2.sos hazırlanır tavuğun üzerine dökülür180 derece fırında 20 dk.pişirilir.Soğan tereyağında kavrulur.Ayrılan tavuk suyu konulur salça ve su konulup; baharatlar ilave edilir.Defne yaprağı konuluğ bir taşım kaynatılıp; yemeğin üzerine dökülüp fırına verilir.
Serap’tan 10/01/2011
Hasanpaşa Köfte
Renkli Patates salatası
Makarna
PS:Sormak istediğiniz farklı bir tarif olursa lütfen çekinmeden sorunuz..
HASANPAŞA KÖFTE
Malzemeler
1 kilo orta yağlı köftelik kıyma
1 yumurta
1 çay bardağı galeta unu veya 2 dilim ekmek içi
Tuz,Karabiber
Kimyon,Yenibahar
Nane,Maydanoz
Sıvıyağ
1 rendelenmiş soğan
YAPILIŞI:Köfte yoğrulduğunda 1 saat dinlendirilir. Çanak şekli verilen köfte 180 derecede ısıtılmış fırında 20 dk. Pişirilir. Üzerine patates püresi sıkılır. Bezelyeli havuçlu sos dökülerek tekrar 150 derecede fırında 15–20 dk pişirilir.
Püre:
5 tane orta boy patates
2 çorba kaşığı tereyağı
1 bardak süt
Tuz,Karabiber
100 gr. (1 avuç) rendelenmiş kaşar
YAPILIŞI:Patates haşlanır. Ezilir. Tuz, karabiber, süt, tereyağı koyularak biraz kaynatılır ve altı kapatılır.Kaşar eklenir.Köftelerin üzerine sıkma torbasıyla sıkılır.(sıkma torbanız yoksa;yağlı kağıdı huni şeklinde kıvırıp kullanabilirsiniz 🙂
Bezelyeli köfte sosu:
1 adet soğan
2 adet yarımay şeklinde doğranmış havuç
1 bardak haşlanmış bezelye
½ çay bardağından az bezelye
1 çorba kaşığı salça
Tuz,Karabiber
Yapılışı:Soğan doğranır. Yağda sotelenir. Salça ilave edilir. 1 bardaktan az sıcak su ilave edilir.
Haşlanmış bezelye ve havuç ilave et bir taşım kaynatılır. Hazırlanan köftelerin üzerine dökülür.
RENKLİ PATATES SALATASI
Malzemeler:
5 tane patates
1 tane havuç
4 dal taze soğan
¼ demet dereotu
¼ demet maydanoz
1 kase pancar turşusu
1 tane limon
3 çorba kaşığı sıvı yağ
3 çorba kaşığı mayonez
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı sarımsaklı yoğurt
YAPILIŞI:Tuz ve su ile patatesler haşlanır, ezilir sıvıyağ, mayonez, limon suyu eklenir.. Üçe bölünür.
Patatese, havuç rendelenerek eklenir ve yuvarlak şekil verilir.patatese, pancar rendelenerek suyu
sıkılıp eklenir ve yuvarlak şekil verilir.Patatese, taze soğan,dereotu, maydanoz ince doğranarak
eklenir ve yuvarlak şekil verilir.Sıra ile servis tabağına yerleştirilir.ortaları tatlı kaşıkla bastırılır,
bir tatlı kaşığı sarımsaklı yoğurt eklenir servis yapılır
NOT:Pateteslere malzemeleri katınca yumuşar buzlukta 20 dk beklenirse daha kolay şekil verilir.
Patatesleri haşlarken suya 1 yemek kaşığı sirke koyarsanız hem patateslerinizi dağılmaktan kurtarır-
sınız hem de haşlandıktan sonra bile sarı renklerini muhafaza ederler.
Serap’tan 11/01/2011
Portakallı zeytinyağlı kereviz
3 renkli erişte
salata
PORTAKALLI ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ
Malzemeler
1 kg kereviz
1 küçük boy ayva
1 orta boy k.soğan
1 adet domates
1 adet portakal suyu(sıkma)
Zeytinyağı-tuz ve yarım tatlı kaşığı toz şeker
YAPILIŞI
Küpküp doğradığımız soğanları yine küp küp doğradığımız ayva ile zeytinyağında 1 kere çeviriyoruz.Hemen içine kerevizleri koyuyoruz.Portakal suyunu üzerine güzelce döküyoruz.En son da domates ve şeker-tuz ilave ediyoruz ve kerevizler-ayvalar yumuşayınca altını kapatıyoruz.Ben kerevizin yapraklarını da seviyorum; severseniz içine atın derim.Bu arada dere otunu severseniz, servis ederken üstüne birazcık kondurun derim :))
PS:Sormak istediğiniz farklı bir tarif olursa lütfen çekinmeden sorunuz..
Serap’tan 13/01/2011
Mantı
Zeytinyağlılar
E daha ne olsun 🙂
Serap’tan 14/01/2011
Zeytinyağlı dolma
Çoban salata
çorba
cacık
Serap’tan 17/01/2011
Güveç-etli & sebzeli
pilav
salata
Serap’tan 18/01/2011
Mücver
yoğurt
makarna
PS:Sormak istediğiniz farklı bir tarif olursa lütfen çekinmeden sorunuz..
Serap’tan 19/01/2011
Damat Paçası
Mantar Çorbası
Zeytinyağlı brokoli
| MANTAR ÇORBASI |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Malzemeler: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 3 Çorba kaşığı un |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 1 çorba kaşığı tereyağı veya yarım çay bardağı sıvı yağ |
|
|
|
|
|
| 1.5 lt tavuk suyu |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ½ kilo mantar |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 2 bardak süt veya1 adet krema |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 1 adet soğan |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Tuz karabiber |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| YAPILIŞI:Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda kavrulur .Ufak doğranmış mantar eklenir.Mantarlar |
| pişirilir.Ayrı bir tencerede un kavrulur.Soğuk su eklenir.Mantar eklenir.Kaynayınca süt ilave edilir. |
| karabiber ve tuz eklenir servis yapılır |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PÜF NOKTASI:Mantar ayrı bir yerde kavrulunca çorbanın rengi beyaz olur.
| ZEYTİNYAĞLI BROKOLİ |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Malzemeler: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 2 adet soğan |
|
|
|
|
|
1 limon |
|
|
|
|
|
|
| ½ kilo brokoli |
|
|
|
|
|
1 bardak su |
|
|
|
|
|
|
| ½ kilo karnabahar |
|
|
|
|
|
½ çay kaşığı karabiber |
|
|
|
|
| 2 adet havuç |
|
|
|
|
|
3 adet kesme şeker |
|
|
|
|
| 2 diş sarımsak |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 1 çay bardağı zeytinyağı |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| YAPILIŞI:Soğan piyazlık doğranır. Sarımsak ve havuçla birlikte yağda sotelenirKarnabahar, brokoli, |
| şeker, tuz, sarımsak ilave et limonu da sıkıp suyu eklenir pişirilir. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| DAMAT PAÇASI |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Malzemeler: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 4 Adet yufka |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 150 gr tereyağı |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 2 but, 4 bardak su |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 1 kilo yoğur |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 3 diş sarımsak |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Pul biber |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| YAPILIŞI:Yufka tepsiye sarkacak şekilde yerleştirilir. Sarkan kısımlar tepsi ebadında kesilir.Kenarlar- |
| dan sarkan yufkalar aralara yerleştirilir.Kare kesilir üzerine erimiş tereyağı dökülüp, soğuk 180 derece |
| fırında kızarana kadar pişirilir.Tavuk butları haşlanır ve didiklenir.Börek soğutulur üzerine kaynar ta- |
| vuk suyu dökülür.Tekrar soğuk fırında suyu çekilir |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Servis tabağına alınıp sarımsaklı yoğurt, onun üzerine de didiklenmiş tavuk eti ile servis yapılır. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Püf nokta,tavuğun butuyla daha lezzetli olur,Soğuk fırına koyulmasının sebebi hamurlaşmasını |
|
| önlemek için. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|